Programma
Concert op 21 mei

Op 21 mei a.s. organiseren we al weer het laatste concert van het Noten op de Noenseizoen 2022 - 2023. We kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen met vele hoogtepunten en met een toenemende belangstelling voor onze concerten. We sluiten dit seizoen af met opnieuw een bijzonder concert dat verzorgd wordt door het trio TriDvaRas, dat bestaat uit een niet alledaagse combinatie van zang, cello en gitaar.

Het concert vindt plaats op 21 mei a.s., aanvangstijd zoals altijd 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.
De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 21 mei a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


LEST BEST
door Els Knoope

Op zondag, 21 mei is de datum van het laatste Noten op de Noenconcert van het seizoen 2022/2023.
We kijken met tevredenheid terug op dit afgelopen seizoen. We hebben een mooi en afwisselend programma gehad en steeds meer mensen weten de weg te vinden naar onze concerten. We gaan in stijl afsluiten met het trio TriDvaRas. Een originele naam en het betekent: drie, twee, een in het Russisch. Waarom Russisch? Gewoon omdat het mooi klinkt.

TriDvaRas is een ensemble met een unieke samenstelling. Zang, cello en gitaar is een combinatie die je niet snel tegenkomt in de muziekwereld. Om die reden bestaat de meerderheid van hun programma’s uit eigen arrangementen.
Hiermee geven ze een persoonlijke toets aan zowel bekende als minder bekende werken, zonder daarbij de eigenheid van de muziek uit het oog te verliezen. Drie instrumenten, drie personen met een eigen karakter en een eigen muzikale voorkeur Dit resulteert in een smeltkroes van muzikale invloeden en stijlen.

Enide neemt de zang voor haar rekening. Enide is geboren te Sint–Niklaas in 1992 en ontdekte al snel haar liefde voor muziek. Ze begon als 5–jarige met pianolessen aan de muziekschool. Op 11–jarige leeftijd deed ze haar eerste zangervaringen op bij een jeugdkoor. In 2018 behaalde Enide haar diploma Klassieke Solozang.

Gert–Jan doet zang, cello en gamba. Dit laatste is een strijkinstrument dat lijkt op de cello, maar toch anders is. Gert–Jan (1985) ging naar de Muziekacademie te Deurne. Een instrument had zijn hart gestolen: de cello. Gert–Jan werd tijdens zijn studie verliefd op een Franse cello uit de 18de eeuw (vermoedelijk van de hand van Augustin Chappuy) en hij speelt nog steeds op dit mooie instrument.

Arne speelt gitaar. Als 24–jarige is hij in het laatste jaar van de opleiding Docent Muziek op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hiervoor rondde hij de opleiding Klassiek Gitaar aan het conservatorium af. Ook heeft hij jazzgitaarlessen gevolgd. Naast klassiek gitaar bespeelt hij ook banjo, basgitaar en elektrisch gitaar.

Enide, Gert–Jan en Arne vormen samen TriDvaRas en zij treden voor u op in het laatste Noten op de Noenconcert van dit seizoen op zondag, 21 mei in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15. Het concert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld.Concert op 16 april a.s.

We beginnen dit voorjaar met een verrassend geluid! Twee pianistes, die klassieke muziek op hoog niveau combineren met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor treden op zondag 16 april a.s. voor ons op. Aanvangstijd zoals altijd 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 16 april a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


Beth en Flo in Helvoirt
door Els Knoope

Op zondag 16 april a.s. organiseren we weer een uiterst verrassend Noten op de Noenconcert!

Voor u treden op: Beth & Flo. Dat zijn de artiestennamen van Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Deze twee dames zijn klassiek geschoolde pianistes, die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor. Het duo valt op door hun frisse energie, eensgezind samenspel en door de verrassende vorm van concerteren die zij de afgelopen jaren ontwikkelden. De pianistes, die beiden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, staan erom bekend de grenzen van het klassieke concert te verleggen. In oktober 2020 stonden ze in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaret duo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”. Naast de concerten die zij geven, toeren ze t/m juni 2023 met hun cabaretvoorstelling Niet wat je denkt (natuurlijk bomvol klassieke muziek) door de theaters.

‘Als Beth & Flo vinden wij het belangrijk om klassieke muziek dicht bij het publiek te brengen. Sinds we zo’n acht jaar geleden als duo begonnen, zijn we ervan overtuigd dat de starre vorm van “het klassieke concert” soms in de weg zit van de spontane beleving. Heus niet per definitie en heus niet altijd, maar soms wel! Terwijl je door humor of door vaart in het programma te houden, je publiek makkelijker mee kunt nemen in de muziek. En dat laatste past ons precies! Zo geven wij onze concerten het liefst: met onverwachtse wendingen en veel vaart. Want klassieke muziek gaat over alles en is voor iedereen. In Helvoirt spelen we o.a. ons lievelingsstuk De Moldau van Smetana, in zijn eigen bewerking voor vier handen op één piano. We spelen het al een aantal jaar, maar het blijft elke keer heerlijk. Ook nemen we de swingende Gershwin mee, en komt de Danse Macabre van Saint-Saëns voorbij. Flink wat tophits, dus. We verheugen ons erop om bij Noten op de Noen een concert te mogen geven!’

Ook de diverse kranten zijn lovend over hun theatertour.

“Een muzikaal en technisch sterk programma” – Trouw
“Klassieke muzikale hoogstandjes” – Telegraaf


Concert op 19 maart 2023

Ieder jaar mogen wij deelnemers van het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch verwelkomen voor een concert in onze mooie kerk. Dit jaar zijn dat sopraan Irene Hoogveld en pianiste Maxime Snaterse die met een prachtig programma voor ons zullen optreden op zondag, 19 maart a.s. Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Els Knoope heeft zoals gebruikelijk de informatie over dit concert geschreven en deze is onder dit bericht opgenomen.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 19 maart a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

WINNAARS IN HELVOIRT
door Els Knoope
Noten op de Noen,concerten zijn van een grote variëteit en er komen allerlei verschillende artiesten en muziekgenres aan bod, maar er zijn ook twee constanten in het Noten op de Noen,programma. We hebben in januari altijd het Nieuwjaarsconcert van Harmonie Kunst Adelt en we hebben altijd een prijswinnaar van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in het voorjaar.

Het IVC is opgericht in 1954 en is het enige internationale zangconcours in Nederland bestaande uit de categorieën opera, oratorium en lied. Een van de prijswinnaars van het IVC, dat in 's-Hertogenbosch wordt gehouden, geeft act of presence op een Noten op de Noen-concert. Een van de winnaars was het duo Irene Hoogveld met pianiste Maxime Snaterse en zij komen een concert geven in Helvoirt. De jury was van mening dat dit duo uiteindelijk de meeste affiniteit heeft getoond met de liedkunst.

De Nederlandse sopraan Irene Hoogveld (1992) behaalde in 2019 haar masterdiploma met onderscheiding aan de Guildhall School of Music & Drama bij Sarah Pring. In 2017 behaalde ze haar bachelor cum laude aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten bij Claudia Patacca. Irene werkt momenteel als zelfstandig sopraan. Ze is actief als zangeres, dirigent, schrijver, componist en is dus allround creatief. Maxime Snaterse (1996) begon op negenjarige leeftijd met pianolessen. Sinds 2011 volgde ze lessen bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium. Hier heeft ze cum laude haar Bachelor of Music afgesloten en heeft ze recent ook haar Master of Music afgerond, met de hoogste onderscheiding. Momenteel is ze bezig met haar tweede Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Maxime heeft deelgenomen aan zowel nationale als internationale concoursen en hierbij heeft ze meerdere prijzen gewonnen, onder andere bij het Prinses Christina Concours en het Steinway Pianoconcours. Naast haar muzikale studies en activiteiten, begon zij in 2016-2017 met haar bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente (2019 afgestudeerd) en zij heeft vervolgens in 2020 haar Master Business Administration cum laude afgerond. Op de eerste plaats blijft ze echter de gedreven en enthousiaste pianiste die haar fascinatie voor de klassieke muziek wil delen met het publiek.

Twee talenten die een verrassend concert geven. U krijgt een keur van liederen te horen van topcomponisten als Debussy, Puccini, Diepenbrock, Ravel, Wagner en Verdi.Na het succesvolle optreden van Harmonie Kunst Adelt op 15 januari jl. mogen wij u nu al weer attent maken op ons volgende concert, dat dit maal wordt verzorgd door het Amsterdam Wind Quintet. Dit ensemble bestaat uit vijf musici, die allen een blaasinstrument bespelen, nl klarinet, hobo, hoorn, fagot en fluit. Dit kwintet heeft al veel succesvolle concerten en internationale tournees op zijn naam staan en wij zijn dan ook zeer verheugd dat wij met dit optreden weer een concert van hoog niveau aan u kunnen aanbieden.

De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u zoals gebruikelijk onder dit bericht.

Het concert vindt in verband met carnaval plaats op zondag 26 februari a.s. De aanvangstijd is om 12.15 uur. U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 26 februari a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
VoorzitterHET AMSTERDAM WIND QUINTET KOMT NAAR HELVOIRT
door Els Knoope

De naam verraadt het al Quintet of kwintet. Vijf enthousiaste musici gaan een geweldig Noten op de Noen-concert geven. Ik zal de muzikanten aan u voorstellen:

Tim Wintersohl, fluit. Hij volgde zijn fluitstudie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als solist was hij prijswinner bij diverse internationale concoursen.

Marije Clemens, hobo. Zij kreeg op elfjarige leeftijd haar eerste hobolessen Vervolgens studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij besloot haar studie voort te zetten aan het Conservatoire de Musique de Geneve in Zwitserland en behaalde haar diploma met de hoogste score. Marije won diverse prijzen waaronder het Prinses Christina Concours.

Margreet Mulder, hoorn. Zij begon op negenjarige leeftijd met bugel spelen. Op haar 14e stapte ze over op de hoorn; het was liefde op het eerste gezicht. In 2004 begon Margreet aan haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam.

James Aylward, fagot. Hij begon met fagot spelen op 13-jarige leeftijd. Hij studeerde aan het Victorian College of the Arts (VCA) in Melbourne, Australië, waar hij in 2000 afstudeerde. Tijdens zijn studie aan het VCA won James een aantal prijzen waaronder de Willem van Otterloo-prijs die het voor hem mogelijk maakte zijn studie in Nederland voort te zetten.

Kees van der Harst, klarinet. Kees is een breed geschoolde klarinettist en dirigent, musicus in hart en nieren. Als uitvoerend musicus treedt hij op als solist en orkestmusicus, maar ook in muziektheatervoorstellingen. Hierbij bespeelt hij naast de besklarinet ook de es-, c- en a-klarinet, de bassethoorn, basklarinet én altsax.

Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en live-optredens voor verschillende radioprogramma's. In 2014 en 2017 toerde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn 10-jarig jubileum een concerttournee door Polen. Ook concerten in Duitsland en België staan regelmatig op de concertagenda van het ensemble.Jubileumconcert op 15 januari a.s.

Allereerst wens ik u namens het bestuur van Noten op de Noen een in alle opzichten voorspoedig nieuwjaar met hopelijk veel muzikale activiteiten!

Het eerste goede nieuws is dat wij als vanouds op 15 januari a.s. het nieuwjaarsconcert van Harmonie Kunst Adelt kunnen organiseren. Een jubileumconcert! Door corona is dit 50e concert twee keer uitgesteld, maar nu belooft het een mooie start te worden van dit nieuwe jaar. De Harmonie heeft Claire Adams uitgenodigd om samen met hen dit concert te verzorgen. Claire zingt én speelt viool.

Maar helaas is dit ook het laatste nieuwjaarsconcert dat de Harmonie zal uitvoeren onder leiding van dirigent Alphons van Stenis. Aan het einde van dit jaar zal hij na 33 jaar zijn werkzaamheden bij de Harmonie beëindigen. Wij zijn hem dankbaar voor alle concerten die hij met de Harmonie voor Noten op de Noen heeft verzorgd.

De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

De aanvangstijd is zoals gebruikelijk om 12.15 uur. Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 15 januari a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter

HET NOTEN OP DE NOEN NIEUWJAARSCONCERT, EEN HELVOIRTSE TRADITIE
door Els Knoope

Op zondag, 15 januari a.s. om 12.15 vindt het traditionele Noten op de Noen-Nieuwjaarsconcert plaats in de Oude Kerk van Helvoirt. Zoals altijd wordt dit concert verzorgd door Harmonie Kunst Adelt. Het belooft een bijzonder Nieuwjaarsconcert te worden. Het is namelijk het 50e Nieuwjaarsconcert gegeven door Harmonie Kunst Adelt. Eigenlijk had dit concert twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar helaas kon dit niet door corona. Dit Nieuwjaarsconcert is het laatste concert onder leiding van dirigent Alphons van Stenis. Na ruim 33 jaar heeft Alphons te kennen gegeven dat hij op het eind van het seizoen afscheid neemt van harmonie Kunst Adelt.

Dit Nieuwjaarsconcert heeft een bijzondere soliste: Claire Adams zingt én speelt gelijktijdig viool. Tijdens het concert laat ze dat zien en horen in het werk Lamento van Monterverdi, dat Claire zelf heeft gearrangeerd. Daarnaast zingt zij in Highlights from Chess, een arrangement van Johan de Meij. Met het prachtige St. Florian Choral, opent het harmonieorkest dit jubileumconcert.

Geboren in Valencia heeft Claire haar studie zang en viool in Spanje en in Nederland gevolgd. Ze is een echte muzikale duizendpoot die het geweldig vindt het muzikale vonkje bij iedereen over te brengen! “Naast een goede basistechniek is het vooral belangrijk te genieten van muziek. Welke stijl die muziek is, maakt niet uit!” Claire geeft les van klassiek tot muziektheater!

‘Hoewel ik mijzelf als zangeres en violist profileer, zie ik mijzelf meer als de tegenpool van een ‘Diva’. Het gaat voor mij namelijk vooral om puurheid van expressie en juist om kwetsbaarheid te durven tonen. Het concept staat voor mij altijd centraal aan het creatieproces, zonder daarbij te kort te doen aan elk aspect van het ambacht en het musiceren. Ik werk hier altijd aan met veel zorg, precisie en oog voor detail.’

U begrijpt dat dit een Nieuwjaarsconcert wordt waar u bij moet zijn en dat een goed muzikaal begin is van 2023. Tevens is het een mooie manier om kennis te maken met de gevarieerde concerten van Noten op de Noen.


Op 18 december a.s. vindt er weer een Noten op de Noen-concert plaats in de Oude Kerk in Helvoirt. Deze keer treedt celliste Hanneke Rouw voor ons op met een programma gevuld met werken van Bach. Het belooft weer een bijzonder concert te worden. De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u zoals gebruikelijk onder dit bericht.

De aanvangstijd is 12.15 uur. Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 18 december a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter


BACH CONCERT BIJ NOTEN OP DE NOEN
door Els Knoope

De Noten op de Noen-concerten zijn van een grote variëteit. We begonnen dit seizoen met harp, daarna viool met piano gevolgd door zang en orgel en nu is het tijd voor een ander bijzonder instrument, namelijk de cello.

Hanneke Rouw is op achtjarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en Maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn en in hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven. Ze heeft inspiratie opgedaan uit gesprekken met internationaal vermaarde cellisten als Steven Isserlis en Anner Bijlsma.

Het komt niet vaak voor dat een kind met haar spel mij zo diep raakt als met Hanneke het geval was. Ik was opgetogen dat zij besloot haar hart te volgen en de celliste te gaan worden die er altijd al in zat. (Rata Kloppenburg)

Bovenstaand citaat is een stukje uit de aanbevelingsbrief die celliste/ actrice Rata Kloppenburg heeft geschreven. Door deze brief heeft Hanneke via de Stichting Eigen Muziekinstrument een prachtige cello met een fluwelen geluid kunnen aanschaffen.

‘Het volgen van je hart is niet altijd zo makkelijk. De cello heeft iets menselijks. Niet alleen qua vorm, maar ook qua geluid. Dat maakt het heel mooi. Maar misschien ook iets moeilijker. Ik kijk er al naar uit om op deze prachtige fluwelen cello een concert te geven in de prachtige Oude Kerk in Helvoirt! Tijdens mijn concerten vertel ik altijd graag wat over de streken van Bach naar aanleiding van het boek, Bach, The Fencing Master, van Anner Bijlsma (overleden op 25 juli 2019). De streek is de rechterhand van de cellist. Helaas is het oorspronkelijke manuscript van de cellosuites van Bach nooit gevonden. Maar er is tussen 1727 en 1731 een kopie van het oorspronkelijke manuscript gemaakt door Anna Magdalena. Het handschrift van Anna Magdalena is niet altijd duidelijk leesbaar en daarom voor interpretatie vatbaar.’ (Anna Magdalena is de 2e vrouw van Johann Sebastian Bach.)


Concert op 20 november a.s.
Op 20 november a.s. organiseren wij weer een concert in de Oude Kerk in Helvoirt. Deze keer wordt het concert verzorgd door zangeres Luisa Kop en het prachtige orgel van de kerk wordt bespeeld door Gabriele Petouchoff. De informatie die Els Knoope over dit concert en over het orgel geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

De aanvangstijd is als gebruikelijk om 12.15 uur. Het kan echter zijn, dat in verband met de bijzondere kerkdienst die 's morgens wordt gehouden, wij niet ruim van te voren in de kerk terecht kunnen.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 20 november a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

Noten op de Noen-concert op 20 november 2022
door Els Knoope

Op zondag 20 november is er weer een bijzonder Noten op de Noen-concert. Voor u treden op Luisa Kop (zang) en Gabriele Petouchoff (orgel).

Luisa Kop (Oosterhout 1997) begon op vijftienjarige leeftijd te zingen in het kerkkoor van Sint-Jansbasiliek te Oosterhout. Ze volgde de lerarenopleiding maar kwam tot de ontdekking dat daar haar hart niet lag. Ze stopte met de opleiding en kwam voor de vraag te staan: Wat moest ze gaan doen? Ze ging op retraite en vond bij het beeld van de Heilige Cecilia het antwoord. Cecilia leefde in de 2de of 3de eeuw in Rome. Zij is de patrones van muzikanten, kerkmusici, zangkoren, organisten en orgelbouwers. Haar feestdag is op 22 november dus dit concert wordt opgedragen aan Cecilia.
Luisa deed auditie voor het conservatorium en werd in Tilburg aangenomen. Daarnaast schrijft zij columns in het Katholiek Nieuwsblad en heeft ze in het dagblad Trouw geschreven over zingeving.
Gabriele Petouchoff is een Italiaanse componist, performer (klavecimbel, orgel, piano) en docent gevestigd in Nederland, met een diepe liefde voor oude muziek. Hij is ook actief als schrijver en journalist. Hij begon zijn muzikale studie op 11-jarige leeftijd op de klavecimbel en begon van daaruit te componeren.
De muziekcatalogus van Petouchoff bevat vocale en instrumentale muziek, zowel wereldlijke als sacrale. Hij is enthousiast om muziek en kunst te maken met het doel schoonheid te laten zien en te laten horen.

Het orgel van de Oude Kerk is van begin 1800 en is gebouwd in de stijl van Lodewijk XVI. Het is een geschenk van Jhr. Marinus de Jonge van Zwijnsbergen, destijds burgemeester van Helvoirt, en zijn echtgenote Sara Orth van Nijenrode. Het orgel draagt hun beider wapenschild. Toen dominee Van Gogh met zijn gezin in 1871 in Helvoirt kwam wonen trof hij het orgel in slechte staat aan. Hij besloot in 1872 de kerk grondig te verbouwen. Er kwam een kosterswoning in de kerk en het orgel werd gerestaureerd door orgelbouwer van Puffelen uit Zaltbommel. Dit alles werd betaald met de verkoop van het oksaal uit 1500.
In 1971 en 1997 werd het orgel weer gerestaureerd door A. de Graaf uit Leusden.Voor ons 50-jarig jubileum zouden wij extra uitpakken. Zouden, want helaas gooide corona meermaals roet in het eten, waardoor we een aantal keer ons programma moesten aanpassen.
De topartiesten die we maar liefst twee maal hebben moeten afzeggen, treden nu dan toch voor ons op. Op zondag, 16 oktober a.s. zal het concert verzorgd worden door violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova! Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Els Knoope heeft zoals gebruikelijk de informatie over dit concert geschreven en deze is onder dit bericht opgenomen.
Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 16 oktober a.s. voor een bijzonder concert!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam

VoorzitterTopartiesten komen naar Noten op de Noen
door Els Knoope

Soms gebeurt er iets en dan denk je hoe is het mogelijk! Nu heb ik het niet over politiek maar over Noten op de Noen. Twee topartiesten die op wereldpodia staan komen naar Helvoirt en dat is toch wel heel bijzonder.
De Volkskrant heeft een top veertig gemaakt met de allerbeste albums allertijden. De lijst der lijsten, met popfenomenen, ijzersterke come-backs en klassieke werken die je de adem benemen. Het album Symbiosis van Merel Vercammen en Dina Ivanova belandt op nummer 27!
Ook op de muzieksite Basia con fuoco staat het album Symbiosis in de top tien. Ik citeer van de website: �Merel Vercammens stokvoering is zacht en liefdevol en haar toon zoet. Toverachtig, eigenlijk. Daarin wordt ze fenomenaal bijgestaan door Dina Ivanova, ��n van de prijswinnaars op het laatste Liszt-Concours. Over symbiose gesproken!�

U begrijpt het al: Merel Vercammen( viool) en Dina Ivanova (piano) zijn de twee topartiesten die nu naar Noten op de Noen komen. Violiste Merel Vercammen studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze was prijswinnares van de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld, zij speelde in het Concertgebouw in Amsterdam, in Rotterdam, Hamburg, Londen en in de provincie Guangdong in China. En nu komt zij naar Helvoirt!

Dina Ivanova werd geboren in Ryazan (Rusland). Op 4,5-jarige leeftijd begon zij met pianospelen. Al gauw werd duidelijk dat zij een talent was. Op 6-jarige leeftijd nam zij al deel aan een concert met het gemeentelijk kamerorkest. Zij is premium laureaat van de Russische president van het programma getalenteerde Russische kinderen.

Merel Vercammen en Dina Ivanova hebben een nieuwe cd uitgebracht, The Boulanger Legacy die een mooie recensie kreeg van Peter van der Lint in Trouw. Hij gaf het album vier sterren. Lili en Nadia Boulanger waren twee begaafde muzikale zussen. Lili schreef composities en Nadia was pedagoge en dirigente. Helaas is Lili op jonge leeftijd gestorven. Maar haar muziek leeft voort!Seizoen 2022 - 2023

Muziek verbindt, muziek verblijdt en ontroert. Muziek maken is heerlijk; naar muziek luisteren en ervan genieten is voor velen een belangrijk onderdeel van hun leven. Met deze gedachten als uitgangspunt organiseert de Stichting Noten op de Noen al sinds 1970 gratis concerten in de Oude Kerk in Helvoirt op iedere derde zondag van de maanden september t/m mei om 12.15 uur.

Het is heel mooi te zien hoeveel plezier er door toehoorders en artiesten aan de concerten wordt beleefd. Vaste bezoekers die al jaren veel van onze concerten bezoeken. En inmiddels is er ook veel belangstelling uit de omgeving van Helvoirt. De artiesten die voor ons optreden genieten van het warme onthaal door ons publiek en van onze mooie kerk.

Voor het seizoen 2022-2023 hebben we weer een mooi programma kunnen samenstellen, waarbij we opnieuw naast artiesten van naam, vooral ook jonge, veelbelovende musici hebben kunnen contracteren. Zij krijgen hierdoor de gelegenheid om meer podiumervaring op te doen, wat ook ��n van onze doelstellingen is.

De Stichting Noten op de Noen bestaat uit een groep van enthousiaste vrijwilligers, die met veel plezier deze concerten organiseren. We bieden hoogwaardige concerten in uiteenlopende muziekstijlen: van kamermuziek tot jazz en van harmonie tot tango. Ook wereldmuziek komt aan bod. We hopen en verwachten dat we nog vele jaren contracten kunnen afsluiten met musici en u afwisselende muziek van hoge kwaliteit kunnen bieden. Onze concerten zijn laagdrempelig en we hopen daarmee zoveel mogelijk belangstellenden te bereiken. Uw financi�le steun wordt steeds belangrijker, omdat we geen subsidies van overheidswege ontvangen.

U kunt ons steunen door:

Wij zijn blij met uw steun en uw bezoek in de afgelopen jaren en hopen dat we hierop mogen blijven rekenen.

Graag tot ziens bij ��n van de concerten!

namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter