Persberichten


Concert op 21 mei

Op 21 mei a.s. organiseren we al weer het laatste concert van het Noten op de Noenseizoen 2022 - 2023. We kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen met vele hoogtepunten en met een toenemende belangstelling voor onze concerten. We sluiten dit seizoen af met opnieuw een bijzonder concert dat verzorgd wordt door het trio TriDvaRas, dat bestaat uit een niet alledaagse combinatie van zang, cello en gitaar.

Het concert vindt plaats op 21 mei a.s., aanvangstijd zoals altijd 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.
De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 21 mei a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


LEST BEST
door Els Knoope

Op zondag, 21 mei is de datum van het laatste Noten op de Noenconcert van het seizoen 2022/2023.
We kijken met tevredenheid terug op dit afgelopen seizoen. We hebben een mooi en afwisselend programma gehad en steeds meer mensen weten de weg te vinden naar onze concerten. We gaan in stijl afsluiten met het trio TriDvaRas. Een originele naam en het betekent: drie, twee, een in het Russisch. Waarom Russisch? Gewoon omdat het mooi klinkt.

TriDvaRas is een ensemble met een unieke samenstelling. Zang, cello en gitaar is een combinatie die je niet snel tegenkomt in de muziekwereld. Om die reden bestaat de meerderheid van hun programma’s uit eigen arrangementen.
Hiermee geven ze een persoonlijke toets aan zowel bekende als minder bekende werken, zonder daarbij de eigenheid van de muziek uit het oog te verliezen. Drie instrumenten, drie personen met een eigen karakter en een eigen muzikale voorkeur Dit resulteert in een smeltkroes van muzikale invloeden en stijlen.

Enide neemt de zang voor haar rekening. Enide is geboren te Sint–Niklaas in 1992 en ontdekte al snel haar liefde voor muziek. Ze begon als 5–jarige met pianolessen aan de muziekschool. Op 11–jarige leeftijd deed ze haar eerste zangervaringen op bij een jeugdkoor. In 2018 behaalde Enide haar diploma Klassieke Solozang.

Gert–Jan doet zang, cello en gamba. Dit laatste is een strijkinstrument dat lijkt op de cello, maar toch anders is. Gert–Jan (1985) ging naar de Muziekacademie te Deurne. Een instrument had zijn hart gestolen: de cello. Gert–Jan werd tijdens zijn studie verliefd op een Franse cello uit de 18de eeuw (vermoedelijk van de hand van Augustin Chappuy) en hij speelt nog steeds op dit mooie instrument.

Arne speelt gitaar. Als 24–jarige is hij in het laatste jaar van de opleiding Docent Muziek op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hiervoor rondde hij de opleiding Klassiek Gitaar aan het conservatorium af. Ook heeft hij jazzgitaarlessen gevolgd. Naast klassiek gitaar bespeelt hij ook banjo, basgitaar en elektrisch gitaar.

Enide, Gert–Jan en Arne vormen samen TriDvaRas en zij treden voor u op in het laatste Noten op de Noenconcert van dit seizoen op zondag, 21 mei in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15. Het concert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage in de schaal na afloop van het concert wordt op prijs gesteld.Concert op 16 april a.s.

We beginnen dit voorjaar met een verrassend geluid! Twee pianistes, die klassieke muziek op hoog niveau combineren met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor treden op zondag 16 april a.s. voor ons op. Aanvangstijd zoals altijd 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 16 april a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


Beth en Flo in Helvoirt
door Els Knoope

Op zondag 16 april a.s. organiseren we weer een uiterst verrassend Noten op de Noenconcert!

Voor u treden op: Beth & Flo. Dat zijn de artiestennamen van Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Deze twee dames zijn klassiek geschoolde pianistes, die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor. Het duo valt op door hun frisse energie, eensgezind samenspel en door de verrassende vorm van concerteren die zij de afgelopen jaren ontwikkelden. De pianistes, die beiden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, staan erom bekend de grenzen van het klassieke concert te verleggen. In oktober 2020 stonden ze in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaret duo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”. Naast de concerten die zij geven, toeren ze t/m juni 2023 met hun cabaretvoorstelling Niet wat je denkt (natuurlijk bomvol klassieke muziek) door de theaters.

‘Als Beth & Flo vinden wij het belangrijk om klassieke muziek dicht bij het publiek te brengen. Sinds we zo’n acht jaar geleden als duo begonnen, zijn we ervan overtuigd dat de starre vorm van “het klassieke concert” soms in de weg zit van de spontane beleving. Heus niet per definitie en heus niet altijd, maar soms wel! Terwijl je door humor of door vaart in het programma te houden, je publiek makkelijker mee kunt nemen in de muziek. En dat laatste past ons precies! Zo geven wij onze concerten het liefst: met onverwachtse wendingen en veel vaart. Want klassieke muziek gaat over alles en is voor iedereen. In Helvoirt spelen we o.a. ons lievelingsstuk De Moldau van Smetana, in zijn eigen bewerking voor vier handen op één piano. We spelen het al een aantal jaar, maar het blijft elke keer heerlijk. Ook nemen we de swingende Gershwin mee, en komt de Danse Macabre van Saint-Saëns voorbij. Flink wat tophits, dus. We verheugen ons erop om bij Noten op de Noen een concert te mogen geven!’

Ook de diverse kranten zijn lovend over hun theatertour.

“Een muzikaal en technisch sterk programma” – Trouw
“Klassieke muzikale hoogstandjes” – Telegraaf


Concert op 19 maart 2023

Ieder jaar mogen wij deelnemers van het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch verwelkomen voor een concert in onze mooie kerk. Dit jaar zijn dat sopraan Irene Hoogveld en pianiste Maxime Snaterse die met een prachtig programma voor ons zullen optreden op zondag, 19 maart a.s. Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Els Knoope heeft zoals gebruikelijk de informatie over dit concert geschreven en deze is onder dit bericht opgenomen.
U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 19 maart a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

WINNAARS IN HELVOIRT
door Els Knoope
Noten op de Noen,concerten zijn van een grote variëteit en er komen allerlei verschillende artiesten en muziekgenres aan bod, maar er zijn ook twee constanten in het Noten op de Noen,programma. We hebben in januari altijd het Nieuwjaarsconcert van Harmonie Kunst Adelt en we hebben altijd een prijswinnaar van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in het voorjaar.

Het IVC is opgericht in 1954 en is het enige internationale zangconcours in Nederland bestaande uit de categorieën opera, oratorium en lied. Een van de prijswinnaars van het IVC, dat in 's-Hertogenbosch wordt gehouden, geeft act of presence op een Noten op de Noen-concert. Een van de winnaars was het duo Irene Hoogveld met pianiste Maxime Snaterse en zij komen een concert geven in Helvoirt. De jury was van mening dat dit duo uiteindelijk de meeste affiniteit heeft getoond met de liedkunst.

De Nederlandse sopraan Irene Hoogveld (1992) behaalde in 2019 haar masterdiploma met onderscheiding aan de Guildhall School of Music & Drama bij Sarah Pring. In 2017 behaalde ze haar bachelor cum laude aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten bij Claudia Patacca. Irene werkt momenteel als zelfstandig sopraan. Ze is actief als zangeres, dirigent, schrijver, componist en is dus allround creatief. Maxime Snaterse (1996) begon op negenjarige leeftijd met pianolessen. Sinds 2011 volgde ze lessen bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium. Hier heeft ze cum laude haar Bachelor of Music afgesloten en heeft ze recent ook haar Master of Music afgerond, met de hoogste onderscheiding. Momenteel is ze bezig met haar tweede Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Maxime heeft deelgenomen aan zowel nationale als internationale concoursen en hierbij heeft ze meerdere prijzen gewonnen, onder andere bij het Prinses Christina Concours en het Steinway Pianoconcours. Naast haar muzikale studies en activiteiten, begon zij in 2016-2017 met haar bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente (2019 afgestudeerd) en zij heeft vervolgens in 2020 haar Master Business Administration cum laude afgerond. Op de eerste plaats blijft ze echter de gedreven en enthousiaste pianiste die haar fascinatie voor de klassieke muziek wil delen met het publiek.

Twee talenten die een verrassend concert geven. U krijgt een keur van liederen te horen van topcomponisten als Debussy, Puccini, Diepenbrock, Ravel, Wagner en Verdi.

Na het succesvolle optreden van Harmonie Kunst Adelt op 15 januari jl. mogen wij u nu al weer attent maken op ons volgende concert, dat dit maal wordt verzorgd door het Amsterdam Wind Quintet. Dit ensemble bestaat uit vijf musici, die allen een blaasinstrument bespelen, nl klarinet, hobo, hoorn, fagot en fluit. Dit kwintet heeft al veel succesvolle concerten en internationale tournees op zijn naam staan en wij zijn dan ook zeer verheugd dat wij met dit optreden weer een concert van hoog niveau aan u kunnen aanbieden.

De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u zoals gebruikelijk onder dit bericht.

Het concert vindt in verband met carnaval plaats op zondag 26 februari a.s. De aanvangstijd is om 12.15 uur. U kunt zich aanmelden voor dit concert via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 26 februari a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
VoorzitterHET AMSTERDAM WIND QUINTET KOMT NAAR HELVOIRT
door Els Knoope

De naam verraadt het al Quintet of kwintet. Vijf enthousiaste musici gaan een geweldig Noten op de Noen-concert geven. Ik zal de muzikanten aan u voorstellen:

Tim Wintersohl, fluit. Hij volgde zijn fluitstudie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als solist was hij prijswinner bij diverse internationale concoursen.

Marije Clemens, hobo. Zij kreeg op elfjarige leeftijd haar eerste hobolessen Vervolgens studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij besloot haar studie voort te zetten aan het Conservatoire de Musique de Geneve in Zwitserland en behaalde haar diploma met de hoogste score. Marije won diverse prijzen waaronder het Prinses Christina Concours.

Margreet Mulder, hoorn. Zij begon op negenjarige leeftijd met bugel spelen. Op haar 14e stapte ze over op de hoorn; het was liefde op het eerste gezicht. In 2004 begon Margreet aan haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam.

James Aylward, fagot. Hij begon met fagot spelen op 13-jarige leeftijd. Hij studeerde aan het Victorian College of the Arts (VCA) in Melbourne, Australië, waar hij in 2000 afstudeerde. Tijdens zijn studie aan het VCA won James een aantal prijzen waaronder de Willem van Otterloo-prijs die het voor hem mogelijk maakte zijn studie in Nederland voort te zetten.

Kees van der Harst, klarinet. Kees is een breed geschoolde klarinettist en dirigent, musicus in hart en nieren. Als uitvoerend musicus treedt hij op als solist en orkestmusicus, maar ook in muziektheatervoorstellingen. Hierbij bespeelt hij naast de besklarinet ook de es-, c- en a-klarinet, de bassethoorn, basklarinet én altsax.

Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en live-optredens voor verschillende radioprogramma's. In 2014 en 2017 toerde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn 10-jarig jubileum een concerttournee door Polen. Ook concerten in Duitsland en België staan regelmatig op de concertagenda van het ensemble.Jubileumconcert op 15 januari a.s.

Allereerst wens ik u namens het bestuur van Noten op de Noen een in alle opzichten voorspoedig nieuwjaar met hopelijk veel muzikale activiteiten!

Het eerste goede nieuws is dat wij als vanouds op 15 januari a.s. het nieuwjaarsconcert van Harmonie Kunst Adelt kunnen organiseren. Een jubileumconcert! Door corona is dit 50e concert twee keer uitgesteld, maar nu belooft het een mooie start te worden van dit nieuwe jaar. De Harmonie heeft Claire Adams uitgenodigd om samen met hen dit concert te verzorgen. Claire zingt én speelt viool.

Maar helaas is dit ook het laatste nieuwjaarsconcert dat de Harmonie zal uitvoeren onder leiding van dirigent Alphons van Stenis. Aan het einde van dit jaar zal hij na 33 jaar zijn werkzaamheden bij de Harmonie beëindigen. Wij zijn hem dankbaar voor alle concerten die hij met de Harmonie voor Noten op de Noen heeft verzorgd.

De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

De aanvangstijd is zoals gebruikelijk om 12.15 uur. Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 15 januari a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter

HET NOTEN OP DE NOEN NIEUWJAARSCONCERT, EEN HELVOIRTSE TRADITIE
door Els Knoope

Op zondag, 15 januari a.s. om 12.15 vindt het traditionele Noten op de Noen-Nieuwjaarsconcert plaats in de Oude Kerk van Helvoirt. Zoals altijd wordt dit concert verzorgd door Harmonie Kunst Adelt. Het belooft een bijzonder Nieuwjaarsconcert te worden. Het is namelijk het 50e Nieuwjaarsconcert gegeven door Harmonie Kunst Adelt. Eigenlijk had dit concert twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar helaas kon dit niet door corona. Dit Nieuwjaarsconcert is het laatste concert onder leiding van dirigent Alphons van Stenis. Na ruim 33 jaar heeft Alphons te kennen gegeven dat hij op het eind van het seizoen afscheid neemt van harmonie Kunst Adelt.

Dit Nieuwjaarsconcert heeft een bijzondere soliste: Claire Adams zingt én speelt gelijktijdig viool. Tijdens het concert laat ze dat zien en horen in het werk Lamento van Monterverdi, dat Claire zelf heeft gearrangeerd. Daarnaast zingt zij in Highlights from Chess, een arrangement van Johan de Meij. Met het prachtige St. Florian Choral, opent het harmonieorkest dit jubileumconcert.

Geboren in Valencia heeft Claire haar studie zang en viool in Spanje en in Nederland gevolgd. Ze is een echte muzikale duizendpoot die het geweldig vindt het muzikale vonkje bij iedereen over te brengen! “Naast een goede basistechniek is het vooral belangrijk te genieten van muziek. Welke stijl die muziek is, maakt niet uit!” Claire geeft les van klassiek tot muziektheater!

‘Hoewel ik mijzelf als zangeres en violist profileer, zie ik mijzelf meer als de tegenpool van een ‘Diva’. Het gaat voor mij namelijk vooral om puurheid van expressie en juist om kwetsbaarheid te durven tonen. Het concept staat voor mij altijd centraal aan het creatieproces, zonder daarbij te kort te doen aan elk aspect van het ambacht en het musiceren. Ik werk hier altijd aan met veel zorg, precisie en oog voor detail.’

U begrijpt dat dit een Nieuwjaarsconcert wordt waar u bij moet zijn en dat een goed muzikaal begin is van 2023. Tevens is het een mooie manier om kennis te maken met de gevarieerde concerten van Noten op de Noen.


09:44 3-1-2023 Op 18 december a.s. vindt er weer een Noten op de Noen-concert plaats in de Oude Kerk in Helvoirt. Deze keer treedt celliste Hanneke Rouw voor ons op met een programma gevuld met werken van Bach. Het belooft weer een bijzonder concert te worden. De informatie die Els Knoope over dit concert geschreven heeft, vindt u zoals gebruikelijk onder dit bericht.

De aanvangstijd is 12.15 uur. Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 18 december a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter


BACH CONCERT BIJ NOTEN OP DE NOEN
door Els Knoope

De Noten op de Noen-concerten zijn van een grote variëteit. We begonnen dit seizoen met harp, daarna viool met piano gevolgd door zang en orgel en nu is het tijd voor een ander bijzonder instrument, namelijk de cello.

Hanneke Rouw is op achtjarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en Maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn en in hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven. Ze heeft inspiratie opgedaan uit gesprekken met internationaal vermaarde cellisten als Steven Isserlis en Anner Bijlsma.

Het komt niet vaak voor dat een kind met haar spel mij zo diep raakt als met Hanneke het geval was. Ik was opgetogen dat zij besloot haar hart te volgen en de celliste te gaan worden die er altijd al in zat. (Rata Kloppenburg)

Bovenstaand citaat is een stukje uit de aanbevelingsbrief die celliste/ actrice Rata Kloppenburg heeft geschreven. Door deze brief heeft Hanneke via de Stichting Eigen Muziekinstrument een prachtige cello met een fluwelen geluid kunnen aanschaffen.

‘Het volgen van je hart is niet altijd zo makkelijk. De cello heeft iets menselijks. Niet alleen qua vorm, maar ook qua geluid. Dat maakt het heel mooi. Maar misschien ook iets moeilijker. Ik kijk er al naar uit om op deze prachtige fluwelen cello een concert te geven in de prachtige Oude Kerk in Helvoirt! Tijdens mijn concerten vertel ik altijd graag wat over de streken van Bach naar aanleiding van het boek, Bach, The Fencing Master, van Anner Bijlsma (overleden op 25 juli 2019). De streek is de rechterhand van de cellist. Helaas is het oorspronkelijke manuscript van de cellosuites van Bach nooit gevonden. Maar er is tussen 1727 en 1731 een kopie van het oorspronkelijke manuscript gemaakt door Anna Magdalena. Het handschrift van Anna Magdalena is niet altijd duidelijk leesbaar en daarom voor interpretatie vatbaar.’ (Anna Magdalena is de 2e vrouw van Johann Sebastian Bach.)


Concert op 20 november a.s.
Op 20 november a.s. organiseren wij weer een concert in de Oude Kerk in Helvoirt. Deze keer wordt het concert verzorgd door zangeres Luisa Kop en het prachtige orgel van de kerk wordt bespeeld door Gabriele Petouchoff. De informatie die Els Knoope over dit concert en over het orgel geschreven heeft, vindt u onder dit bericht.

De aanvangstijd is als gebruikelijk om 12.15 uur. Het kan echter zijn, dat in verband met de bijzondere kerkdienst die 's morgens wordt gehouden, wij niet ruim van te voren in de kerk terecht kunnen.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 20 november a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

Noten op de Noen-concert op 20 november 2022
door Els Knoope

Op zondag 20 november is er weer een bijzonder Noten op de Noen-concert. Voor u treden op Luisa Kop (zang) en Gabriele Petouchoff (orgel).

Luisa Kop (Oosterhout 1997) begon op vijftienjarige leeftijd te zingen in het kerkkoor van Sint-Jansbasiliek te Oosterhout. Ze volgde de lerarenopleiding maar kwam tot de ontdekking dat daar haar hart niet lag. Ze stopte met de opleiding en kwam voor de vraag te staan: Wat moest ze gaan doen? Ze ging op retraite en vond bij het beeld van de Heilige Cecilia het antwoord. Cecilia leefde in de 2de of 3de eeuw in Rome. Zij is de patrones van muzikanten, kerkmusici, zangkoren, organisten en orgelbouwers. Haar feestdag is op 22 november dus dit concert wordt opgedragen aan Cecilia.
Luisa deed auditie voor het conservatorium en werd in Tilburg aangenomen. Daarnaast schrijft zij columns in het Katholiek Nieuwsblad en heeft ze in het dagblad Trouw geschreven over zingeving.
Gabriele Petouchoff is een Italiaanse componist, performer (klavecimbel, orgel, piano) en docent gevestigd in Nederland, met een diepe liefde voor oude muziek. Hij is ook actief als schrijver en journalist. Hij begon zijn muzikale studie op 11-jarige leeftijd op de klavecimbel en begon van daaruit te componeren.
De muziekcatalogus van Petouchoff bevat vocale en instrumentale muziek, zowel wereldlijke als sacrale. Hij is enthousiast om muziek en kunst te maken met het doel schoonheid te laten zien en te laten horen.

Het orgel van de Oude Kerk is van begin 1800 en is gebouwd in de stijl van Lodewijk XVI. Het is een geschenk van Jhr. Marinus de Jonge van Zwijnsbergen, destijds burgemeester van Helvoirt, en zijn echtgenote Sara Orth van Nijenrode. Het orgel draagt hun beider wapenschild. Toen dominee Van Gogh met zijn gezin in 1871 in Helvoirt kwam wonen trof hij het orgel in slechte staat aan. Hij besloot in 1872 de kerk grondig te verbouwen. Er kwam een kosterswoning in de kerk en het orgel werd gerestaureerd door orgelbouwer van Puffelen uit Zaltbommel. Dit alles werd betaald met de verkoop van het oksaal uit 1500.
In 1971 en 1997 werd het orgel weer gerestaureerd door A. de Graaf uit Leusden.Voor ons 50-jarig jubileum zouden wij extra uitpakken. Zouden, want helaas gooide corona meermaals roet in het eten, waardoor we een aantal keer ons programma moesten aanpassen.
De topartiesten die we maar liefst twee maal hebben moeten afzeggen, treden nu dan toch voor ons op. Op zondag, 16 oktober a.s. zal het concert verzorgd worden door violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova! Aanvangstijd is 12.15 uur; de locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Els Knoope heeft zoals gebruikelijk de informatie over dit concert geschreven en deze is onder dit bericht opgenomen.
Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Wij verwelkomen u graag op 16 oktober a.s. voor een bijzonder concert!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam

Voorzitter

Topartiesten komen naar Noten op de Noen
door Els Knoope

Soms gebeurt er iets en dan denk je hoe is het mogelijk! Nu heb ik het niet over politiek maar over Noten op de Noen. Twee topartiesten die op wereldpodia staan komen naar Helvoirt en dat is toch wel heel bijzonder.
De Volkskrant heeft een top veertig gemaakt met de allerbeste albums allertijden. De lijst der lijsten, met popfenomenen, ijzersterke come-backs en klassieke werken die je de adem benemen. Het album Symbiosis van Merel Vercammen en Dina Ivanova belandt op nummer 27!
Ook op de muzieksite Basia con fuoco staat het album Symbiosis in de top tien. Ik citeer van de website: �Merel Vercammens stokvoering is zacht en liefdevol en haar toon zoet. Toverachtig, eigenlijk. Daarin wordt ze fenomenaal bijgestaan door Dina Ivanova, ��n van de prijswinnaars op het laatste Liszt-Concours. Over symbiose gesproken!�

U begrijpt het al: Merel Vercammen( viool) en Dina Ivanova (piano) zijn de twee topartiesten die nu naar Noten op de Noen komen. Violiste Merel Vercammen studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze was prijswinnares van de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld, zij speelde in het Concertgebouw in Amsterdam, in Rotterdam, Hamburg, Londen en in de provincie Guangdong in China. En nu komt zij naar Helvoirt!

Dina Ivanova werd geboren in Ryazan (Rusland). Op 4,5-jarige leeftijd begon zij met pianospelen. Al gauw werd duidelijk dat zij een talent was. Op 6-jarige leeftijd nam zij al deel aan een concert met het gemeentelijk kamerorkest. Zij is premium laureaat van de Russische president van het programma getalenteerde Russische kinderen.

Merel Vercammen en Dina Ivanova hebben een nieuwe cd uitgebracht, The Boulanger Legacy die een mooie recensie kreeg van Peter van der Lint in Trouw. Hij gaf het album vier sterren. Lili en Nadia Boulanger waren twee begaafde muzikale zussen. Lili schreef composities en Nadia was pedagoge en dirigente. Helaas is Lili op jonge leeftijd gestorven. Maar haar muziek leeft voort!Muziek verbindt, muziek verblijdt en ontroert. Muziek maken is heerlijk; naar muziek luisteren en ervan genieten is voor velen een belangrijk onderdeel van hun leven. Met deze gedachten als uitgangspunt organiseert de Stichting Noten op de Noen al sinds 1970 gratis concerten in de Oude Kerk in Helvoirt op iedere derde zondag van de maanden september t/m mei om 12.15 uur..

Het is heel mooi te zien hoeveel plezier er door toehoorders en artiesten aan de concerten wordt beleefd. Vaste bezoekers die al jaren veel van onze concerten bezoeken. En inmiddels is er ook veel belangstelling uit de omgeving van Helvoirt. De artiesten die voor ons optreden genieten van het warme onthaal door ons publiek en van onze mooie kerk.

Voor het seizoen 2022-2023 hebben we weer een mooi programma kunnen samenstellen, waarbij we opnieuw naast artiesten van naam, vooral ook jonge, veelbelovende musici hebben kunnen contracteren. Zij krijgen hierdoor de gelegenheid om meer podiumervaring op te doen, wat ook ��n van onze doelstellingen is.

Het programma voor het seizoen 2022 - 2023:

Zondag 18 september 2022
INGE VAN GRINSVEN, harp

Zondag 16 oktober 2022
MEREL VERCAMMEN en DINA IVANOVA, viool en piano

Zondag 20 november 2022
LUISA KOP en FRANS BULLENS, zang en orgel

Zondag 18 december 2022
HANNEKE ROUW, cello

Zondag 15 januari 2023
HELVOIRTSE HARMONIE �KUNST ADELT� o.l.v. Alphons van Stenis

Zondag 26 februari 2023 (4e zondag van de maand)
AMSTERDAM WIND QUINTET, fagot, hoorn, fluit, klarinet en hobo

Zondag 19 maart 2023
LAUREAAT VAN HET INTERNATIONAAL VOCALISTENCONCOURS

Zondag 16 april 2023
BETH & FLO, virtuoos pianospel, sprankelende samenzang en absurdistische sc�nes

Zondag 21 mei 2023
TRIO TRIDVARAS, zang, gitaar en cello


Graag tot ziens bij ��n van de concerten!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
VoorzitterHet gebeurt bijna nooit, maar nu moeten wij u helaas laten weten dat het trio Tridvaras verhinderd is om het concert van a.s. zondag voor ons te verzorgen. Gelukkig is het gelukt om een ander mooi programma aan u aan te bieden, dat verzorgd wordt door de jonge gitaarvirtuoos Ekaterina Uvarova.
De informatie die Els Knoope over dit concert heeft geschreven vindt u onder dit bericht.

Aanvangstijd en locatie zijn als altijd 12.15 uur in de Oude Kerk in Helvoirt.
Mocht u nog plaatsen voor dit concert willen reserveren dan kan dat via notenopdenoen@ziggo.nl. En natuurlijk kunt u zolang er plaats is op de dag zelf ook nog binnenlopen.
Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 22 mei a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter


Wijziging programma van 22 mei

door Els Knoope

Je maakt plannen, je maakt een programma en opeens verandert er van alles.
Iedereen zal dat wel eens meegemaakt hebben en nu gebeurt dat met het Noten op de Noen concert. Zondag 22 mei stond voor het laatste Noten op de Noen concert van het seizoen 2021/2022 Tridvaras op het programma. Helaas door onvoorziene omstandigheden kan dat niet doorgaan. Gelukkig hebben we een waardige vervanger gevonden namelijk: Ekaterina Uvarova.

Ik stel haar aan u voor:
Ekaterina Uvarova is in 1994 geboren in Krasnoyarsk, een grote industrie stad in Oost-Siberi�. Maar liefst 3300 kilometer van Moskou vandaan. Op veertienjarige leeftijd is ze gestart met het spelen van gitaar en in 2020 is ze afgestudeerd van de Maimonides Academy. Ze heeft veel masterclasses bijgewoond met de meest belangrijke artiesten uit de klassieke gitaarwereld. Daarnaast heeft ze meer dan 20 prijzen gewonnen in internationale competities, waaronder: National Classical Guitar Competition in Crimea (Simferopol, 2020), International Competition-Festival of Guitarists and Composers "Time of the Guitar" (Moscow, 2019), International Competition "Guitar Virtuosos" (St. Petersburg, 2019) en meer. Op dit moment studeert ze de Master of Music aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Het is vervelend dat het geplande concert niet door kan gaan, maar we zijn verguld dat Ekaterina ons uit de nood wil helpen.Met veel plezier nodigen wij u uit voor opnieuw een bijzonder concert van Noten op de Noen op 24 april a.s. Dit concert hadden wij in het kader van ons 50-jarig jubileum vorig jaar al voor u georganiseerd, maar door de coronamaatregelen kon dit toen helaas niet doorgaan. Het is ons gelukt om dit concert uitgevoerd door de beroemde Engelse sopraan Dame Carolyn Emma Kirkby met de Boxtelse Cantorij nu op de 24e aan u te kunnen aanbieden. Els Knoope heeft de informatie over dit concert geschreven. Deze informatie is onder dit bericht opgenomen.

Let op: het concert begint om 16.00 uur. Locatie is de Oude Kerk in Helvoirt.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 24 april a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
VoorzitterBRITSE VEDETTE KOMT NAAR HELVOIRT door Els Knoope Omdat Noten op de Noen vorig jaar 50 jaar bestond werd er een heel jubileumprogramma in elkaar gezet.
We hadden besloten om te beginnen met een klapper. Helaas werden we dwars gezeten door alle coronaperikelen. Maar gelukkig, �wat in het vat zit verzuurt niet� zei mijn moeder al. Op zondag 24 april a.s. komt alsnog speciaal uit Engeland Emma Kirkby voor het Noten op de Noenconcert!

Dame Carolyn Emma Kirkby is een Britse sopraan en is, mede door haar vibrato-arme stem gespecialiseerd in oude muziek. Ze was student klassieke talen aan Somerville College van de Universiteit van Oxford en docent Engels voor ze begon aan haar carri�re als solist. Haar Britse debuut was in 1974 in Londen; haar Amerikaans debuut in 1978. In 2007 werd zij benoemd tot Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk ter gelegenheid van de Queen's Birthday Honours lijst.

Emma Kirkby treedt op met de Boxtelse Cantorij onder leiding van dirigent Wil Barten. Het uit 19 personen bestaande koor heeft vaker met Dame Kirkby opgetreden.

Zondag 20 februari hebben we kunnen genieten van het indrukwekkende optreden van de IVC-laureaten Helena Koonings en Heleen Vegter, gelukkig weer met een goed gevulde kerk. We zijn inmiddels al weer volop bezig met de voorbereidingen voor het volgende concert, dat ook weer heel bijzonder belooft te worden. Dan treden voor u op enkele zeer gerenommeerde Helvoirtenaren, David (violist) en Clara Peijnenborgh (sopraan) en Peter Gijsbertsen (tenor). De verdere informatie geschreven door Els Knoope vindt u onder dit bericht. Er is inmiddels al veel belangstelling voor dit optreden!

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen. Het concert begint om 12.15 uur in de Oude Kerk in Helvoirt.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 20 maart a.s.!

Namens het bestuur van Noten op de Noen
Mariette van Dam
Voorzitter

HELVOIRTSE TALENTEN IN NOTEN OP DE NOEN op 20 maart a.s.
door Els Knoope

Het komende Noten op de Noenconcert belooft zeer bijzonder te worden met talenten uit Helvoirt. Voor u treden op David en Clara Peijnenborgh samen met Peter Gijsbertsen.
David is violist en is verbonden aan het Metropole Orkest. Hij studeerde in Tilburg en Brussel en kreeg o.a. les van Herman Krebbers. Clara Peijnenborgh is een sopraan. Peter Gijsbertsen is een tenor geboren in Hardenberg en opgegroeid in Dedemsvaart. Door de Brabantse roots van zijn vrouw kwam hij in Helvoirt terecht. Hij wordt bij dit concert begeleid op de piano door Yvonne Gesler, met wie hij vaak optreedt. David, Clara, Peter en Yvonne zorgen voor een gevarieerd muzikaal concert. Op het programma staan onder meer nummers uit West Side Story. Deze film vol gepassioneerde muziek is weer opnieuw uitgebracht door Steven Spielberg.

De vorige keer dat de familie van Peijnenborgh optrad bij Noten op de Noen moesten wij belangstellenden naar huis sturen, zo groot was de belangstelling. Dit doen we natuurlijk niet graag en daarom vragen wij u om te reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.Januari 2022

Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden,
Op dinsdagavond hebben we vernomen dat de coronamaatregelen verder zijn versoepeld en dat de 1,5 meterregel vanaf 18 februari a.s. wordt losgelaten. Ook het dragen van het mondkapje is niet meer verplicht bij culturele bijeenkomsten. Deze versoepelingen houden in dat bij het concert van 20 februari a.s. van het duo Troiana, Helena Koonings (sopraan) en Heleen Vegter (piano), alle stoelen in de kerk weer mogen worden bezet en er zijn daarom nu weer meer plaatsen beschikbaar voor hun optreden.

Plaatsen voor dit concert kunt u reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. En zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen. Het concert begint om 12.15 uur in de Oude Kerk in Helvoirt.
Wel zullen wij bij binnenkomst uw coronabewijs (vaccinatiebewijs of negatieve test) nog moeten controleren.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag op 20 februari a.s.!
Hartelijke groet,

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam

Voorzitter


Op zondag 20 februari 2022 om 12:15 uur zal optreden het duo Troiana, bestaande uit Helena Koonings (sopraan) en Heleen Vegter (piano). Helena en Heleen zijn laureaten van het Internationaal Vocalisten Concours. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van het IVC (www.ivc.nu).

HELENA

Helena Koonings kiest als liedzangeres haar programma�s zorgvuldig en probeert altijd een verhaal te vertellen in haar liedkeuzes. Zo zong zij vorig jaar een sprookjes- en griezel programma Droombeeld en staat dit jaar vermeende waanzin centraal in Hysteria. Samen met Heleen probeert ze altijd een extra laag toe te voegen.

Helena studeerde aan het HKU Utrechts Conservatorium onder de geroemde Nederlandse sopraan Charlotte Margiono. In 2015 werd Helena uitgenodigd om aan het Conservatorio San Pietro a Majella di Napoli te studeren. Na haar terugkomst uit Napels studeerde zij in mei 2017 met onderscheiding af van het Utrechts Conservatorium. Tijdens het 52e Internationale Vocalisten Concours in 2018 nam Helena deel aan het Wagnerconcours, waar zij door het Wagnergenootschap als jonge Wagnerzangeres werd ge�erd met het Bayreuth Stipendium. In augustus 2019 studeerde Helena af van de Dutch National Opera Academy, de prestigieuze opera master te Amsterdam en Den Haag. In haar tweede jaar op de DNOA begon zij met het nemen van lessen bij Amerikaanse zangpedagoog Don Marrazzo. Tijdens haar studie volgde Helena masterclasses van musici als Thomas Quasthoff, Robert Holl, Kiri Te Kanawa, Pietro Spagnoli, Ivor Bolton en Elly Ameling. Bij de DNOA was zij onder andere te zien als Female Chorus in Brittens The Rape of Lucretia, Mica�la in Bizets Carmen, Fiordiligi in Mozarts Cos� Fan Tutte en A Bird in Judith Weir's Blond Eckbert. In juni 2021 hernam Helena de rol van A Bird in Weir's Blond Eckbert , ditmaal voor haar debut in het Koninklijk Concertgebouw.

HELEEN

Heleen Vegter is een veelgevraagd liedpianiste. Ze speelde de laatste jaren diverse programma�s met klassiekers als Winterreise van Schubert en Wagner�s Wesendoncklieder maar zoekt ook met haar duopartners naar nieuwe vormen en interessante combinaties van repertoire. Zo speelde zij het toegankelijke Sole e Amore met sopraan Charlotte Houberg in de zomer van 2020, combineert ze sprookjes en fantastische verhalen in Droombeeld met sopraan Helena Koonings als Duo Troiana en presenteert ze de muziek van de Nederlandse componistes Henri�tte Bosmans en Anna Cramer met mezzosopraan Esther Kuiper voor het komende seizoen. Met alt-mezzo Eva Kroon heeft zij Vitamine Klassiek opgezet; klassiek lied in een online jasje. Het lied heeft voor Heleen al jaren een bijzondere aantrekkingskracht vanwege de verdieping in de combinatie van tekst en klank. Juist het kleuren van de woorden van de zanger is waar Heleen zich thuisvoelt. Ze was te horen op internationale festivals als Oxford Lieder en Aldeburgh Festival in Groot-Brittanni� als Young Artist en speelde in zalen als het Muziekgebouw aan t IJ, Concertgebouw Amsterdam en Harpa, Reykjavik. Ze coacht de liedklas op het Internationaal Liedfestival Zeist. Ze volgde masterclasses bij oa Anne Sofie von Otter, Malcolm Martineau, Susan Manoff en Elly Ameling. Frank van de Laar was tijdens het conservatorium haar hoofdvakdocent.

Links:

http://www.ivc.nuNOTEN OP DE NOEN

door Els Knoope

januari 2022

Laat ik beginnen om u een jaar toe te wensen waar veel muziek in zit. Waar ook veel muziek in zit zijn de Noten op de Noenconcerten.
Eerst het goede nieuws: er is steeds meer belangstelling voor de Noten op de Noenconcerten. Ook krijgen we heel veel complimenten over de artiesten die optraden. Het laatste concert met violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova was helemaal volgeboekt. We hadden zelfs een lange wachtlijst! Het slechte nieuws is dat het concert niet doorging. Het concert stond gepland op 19 december en op 18 december maakte premier Rutte bekend dat de lockdown op zondag 19 december inging. Natuurlijk was de vleugel al gestemd en Dina Ivanova was al onderweg van het buitenland naar Nederland. Dat is balen! Maar even diep ademhalen en vooral weer doorgaan.

Traditiegetrouw is er in januari altijd een geweldig nieuwjaarsconcert met harmonie Kunst Adelt. Maar om een geweldig concert te kunnen geven is veel repeteren noodzakelijk en in deze coronatijden is dat niet mogelijk. Bovendien spelen de coronamaatregelen en het aantal toehoorders een grote rol. Kortom in januari is er geen Noten op de Noenconcert. We hopen in februari met goede moed weer te beginnen en ik kan u verklappen dat we dan weer geweldige artiesten hebben, namelijk de winnaars van het IVC (Internationaal Vocalisten Concours �s Hertogenbosch). Daar kom ik in februari weer op terug.

Want kunnen de concerten in februari doorgaan?

Dat is nog even in een glazen bol kijken. De optimist (dat ben ik) zegt: �Ja natuurlijk!� Maar helaas er zijn ook heel veel pessimisten! Die zien erg veel hoge (corona)golven op ons af komen.
We houden u in ieder geval op de hoogte door de berichtgeving op Helvoirtnet en in het Pomphuiske en via de mail en we hopen u snel weer te zien bij onze concerten. Want het enige wat artiesten willen is muziek maken en wij als bestuur van Noten op de Noen willen natuurlijk concerten organiseren. Tja en u ons publiek wil natuurlijk weer genieten van geweldige muziek! Daar zijn we in deze donkere tijd wel aan toe. We zien u graag in blakende gezondheid terug bij ons volgend concert waar heel veel muziek in zit. Maar dat had u ondertussen al begrepen!
Hierbij ontvangt u de informatie over het Noten op de Noen-concert dat wij op 21 november a.s. om 12.15 uur organiseren.
Deze informatie die door Els Knoope over dit concert is geschreven, vindt u onderaan dit bericht. Dit maal treedt Nikola Meeuwsen voor u op. Het belooft weer een bijzonder concert te worden!

Helaas zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit geen gevolgen heeft voor onze concerten.
Omdat de 1,5 meterregel nu niet geldt, hebben we de gehele kerk tot onze beschikking. Wel zullen wij bij binnenkomst uw coronabewijs (vaccinatiebewijs of negatieve test) controleren.
Wij verzoeken u vriendelijk om bij klachten (verkoudheid etc.) thuis te blijven.

Wij stellen u graag in de gelegenheid om uw plaats voor het komende concert te reserveren.
Wij houden dan een stoel voor u vrij tot 12.05 uur. Het blijft natuurlijk mogelijk om zonder reservering op de dag zelf binnen te lopen.

Voor een reservering kunt u een bericht sturen naar notenopdenoen@ziggo.nl mailto:notenopdenoen@ziggo.nl .

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Wij verwelkomen u graag weer op 21 november a.s.!

Hartelijke groet,

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam

Voorzitter


PIANOVIRTUOOS BIJ NOTEN OP DE NOEN.

Op zondag 21 november a.s. om 12.15 uur staat er een bijzonder talent op het programma, namelijk: Nikola Meeuwsen. Z ijn optreden is al twee keer gepland, maar door de lockdowns moesten deze helaas worden geschrapt. Nu kan zijn concert eindelijk doorgaan. Nikola heeft al twee keer eerder bij Noten op de Noen opgetreden en daar was zijn optreden een doorslaand succes.

Nikola Meeuwsen was eerder te zien in Podium Witteman en hij maakte daar grote indruk en ontroerde met zijn pianospel.
De Avro/Tros heeft een documentaire over hem heeft gemaakt en als je de naam Nikola Meeuwsen en Avro/Tros invoert bij Google krijg je deze te zien. Zo maak je kennis met de nu 19-jarige Nikola, je ziet hoe hij als kleine jongen op een skate board stapt en hoe hij op zijn BMX-fietsje fietst. Maar al gauw krijgt hij een liefde voor pianospelen. Zijn vaders schatkamer vol grammofoonplaten van oude pianisten lokte Nikola als kleuter naar de klassieke muziekwereld. Een jaar na zijn eerste pianoles won hij op zijn negende het Steinway Pianoconcours. Nikola: �Als jongen van acht keek ik op YouTube naar pianisten. Geweldig, Horowitz die in Carnegie Hall opkwam en - hop! - de flapjes van zijn rokkostuum achter zijn kruk gooide en heel rechtop ging zitten spelen met een groot orkest. Op tafel trommelend zat ik hem na te doen.�

Nikola profileert zich als ��n van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. Zo kreeg hij de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. Hij woont in Scheveningen, maar hij reisde elke maand naar de Accademia Pianistica Incontri col Maestro in het Italiaanse Imola, voor lessen van Enrico Pace. Helaas be�indigde corona het reizen. �Door de coronamaatregelen ben ik meer gaan sporten en heb ik nieuw repertoire ingestudeerd.�

In de NRC stond: De pianist Nikola Meeuwsen bewees in de vierde sonate van Skrjabin waarom hij de Concertgebouw Young Talent Award verdient. Moeiteloos riep hij de betovering en vervoering van de sterrennacht op die de componist inspireerde. Een talent om in de gaten te houden.

Dit talent geeft nu een concert in Helvoirt. Kom dat zien en horen.
Zoals u gewend bent is er iedere 3e zondag van de maand van september tot en met mei een Noten op de Noen-concert. Verrassende optredens in verschillende genres. Het afgelopen jaar begonnen we met een klassiek duo, maar al gauw zorgde Covid voor een valse noot. Concerten werden afgelast en dat was niet leuk, voor u niet als toehoorder, niet voor de artiesten, die niets liever doen dan optreden en ook niet voor ons als bestuur. We hadden een heel feestprogramma opgezet voor ons 50e jubileumjaar en daar werd helaas een streep doorgezet. Maar we gaan ons 51e Noten op de Noen-jaar weer vol goede moed beginnen en we gaan er een geweldig muzikaal jaar van maken vol muzikale surprises!

Na de start van ons 51e seizoen met succesvolle concerten op 19 september en 17 oktober kunnen wij u met veel plezier laten weten dat het programma voor het seizoen 2021-2022 nagenoeg is ingevuld. Het is gelukt om een aantal concerten dat in ons jubileumjaar 2020-2021 gepland stond nu in de komende maanden aan u aan te bieden.

Het programma ziet er als volgt uit:

We hopen u tijdens een of meerdere concerten weer te mogen begroeten!

Namens het bestuur van Noten op de Noen

Mariette van Dam
Voorzitter Noteer in uw agenda: zondag 17 oktober om 12.15 is er in de Oude Kerk van Helvoirt een bijzonder Noten op de Noenconcert. Hadden we vorige keer Jiddische muziek nu krijgt u saxofoon. Met jonge energie en een aanstekelijk enthousiasme combineert Tantrum Saxophone Quartet minimalistische muziek met gevarieerde klassiekere werken tot een boeiend en excellent geheel. De saxofonisten Artur Lopes (sopraansaxofoon), Dauphine Van der Velpen (altsaxofoon), Jo�o Faustino (tenorsaxofoon) en Renato Almeida (baritonsaxofoon) bundelen hun krachten om een boeiend cross-over programma te brengen met werken van Mendelssohn en Jean Rivier tot Philip Glass en meer. Een programma waar zowel het publiek als de saxofonisten evenveel van zullen genieten.

Met Portugese (Jo�o Faustino) en Belgische (Dauphine Van der Velpen) roots is Tantrum Saxophone Quartet in 2020 gevormd en gevestigd in Tilburg, waar ze hun gemeenschappelijke fascinatie voor toegankelijke, melodische en gevarieerde kamermuziek ontdekten. Het saxofoonkwartet is een dynamisch en uniek geheel door de verschillende stijlen en persoonlijkheden die elkaar ondersteunen en aanvullen, zowel tijdens als naast het musiceren. Als kwartet zijn de veelbelovende Tantrumsaxofonisten in korte tijd heel sterk uit de hoek gekomen en na amper een halfjaar aan repetities en samenspel konden ze de eerste prijs van de Willem Twee Toonzaal grijpen op 25 april 2021, in volle covid-19 tijden waar concerten geen evidentie zijn. Hierna stonden fantastische master recitals op het programma voor de leden van het masters saxofoonkwartet: Tantrum Saxophone Quartet. Dit was een mooie doorstart naar het nieuwe cross-over programma van minimalistische muziek met traditionele saxofoonkwartetmuziek.

Pas heeft de groep een lunchconcert gegeven in Eindhoven waar ze vele enthousiaste reacties voor mochten ontvangen en nu is Helvoirt aan de beurt. Het is compleet anders dan het vorige concert maar het enthousiasme van de artiesten blijft hetzelfde.

U kunt alvast de volgende data noteren:
Aanvangstijd 12.15 uur; locatie Oude Kerk.
Ons eerste concert maakt deel uit van een groter geheel. Van 11-19 september vindt namelijk de Cultuurweek 2021: Cromvoirt, Helvoirt, Vught plaats. Ook Noten op de Noen neemt daarin deel. De initiators en werkgroep van deze Cultuurweek hopen met deze eerste Cultuurweek een duurzame samenwerking aan te gaan, zodat we vaker onze culturele krachten kunnen bundelen om zo het Vughts cultuurnetwerk zichtbaar te maken. Uitgangspunt is, dit jaar, om de start van het aanbod van cultuur educatieve activiteiten binnen de gemeente Vught te vieren! Te vieren dat Helvoirt bij de gemeente is gekomen. Dat lijkt me wel een feestje waard! En om te vieren dat we na een zware coronatijd weer meer, of bijna alles, mogen doen.

Het concert van 20 december a.s. kan gelukkig doorgaan. Het concert zal worden verzorgd door pianist Nikola Meeuwsen.
Nikola zou oorspronkelijk het concert van 15 november verzorgen. We zijn heel blij dat het mogelijk is gebleken zijn optreden naar december te verschuiven.

We hopen u op de 20e weer te mogen ontmoeten! Op zondag, 15 november a.s. staat al weer het derde concert van het 50e Noten op de Noen-seizoen op het programma.

Ook deze keer kunnen wij u een bijzonder concert aanbieden. Voor u speelt dan iemand die tot de top van Nederland behoort, namelijk de 18-jarige pianist Nikola Meeuwsen. De Avro/Tros heeft zelfs een documentaire over hem gemaakt. Deze documentaire is te zien via https://www.avrotros.nl/klassiek/item/avro-tros-klassiek-presenteert-pianist-nikola-meeuwsen/. Op 24 april 2020 presenteerde Avro/Tros zijn debuut-cd met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.

Nikola Meeuwsen geeft concerten in binnen- en buitenland en onlangs trad hij op met het Residentie Orkest in het Concertgebouw van Amsterdam. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Tri�st, Faro en Imola en nu in Helvoirt. Het is inmiddels de derde keer dat Nikola in Helvoirt een concert verzorgt.
In dit Noten op de Noen-concert speelt Nikola werken van Bach en Schumann.
Wij verzoeken u om uw plaats te reserveren omdat er door de coronacrisis helaas maar plaats is voor 30 personen. U kunt dit doen via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.
Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.
Zoals we u al eerder hebben laten weten, is het helaas nog niet mogelijk om het jaarprogramma definitief vast te stellen. De data van de volgende concerten zijn 20 december, 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei. De datum van het concert in januari staat nog niet vast.

Wij verwelkomen u graag op 15 november a.s. bij het optreden van Nikola Meeuwsen! Op zondag 18 oktober 2020 bariton Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering.
A.s. staat het tweede concert van het 50e Noten op de Noen-seizoen op het programma. Zoals ieder jaar komen winnaars van een onderdeel van het IVC-concours (Internationaal Vocalisten Concours) naar Helvoirt. Dit jaar zijn dat Vincent Kusters (zang) en Charlie Bo Meijering (piano). Eerstgenoemde was al eerder winnaar van het precieuze Prinses Christina Concours. Het concert heeft als titel: �Der Himmel hat eine Tr�ne geweint� en het begint met het regenlied van J.Brahms, een toepasselijk lied bij het begin van de herfst.

Door de coronacrisis kunnen we helaas het geplande jubileumprogramma nog niet uitvoeren, maar we zijn blij dat we toch in aangepaste vorm en met strikte inachtneming van de maatregelen concerten kunnen aanbieden. Dit betekent dat we volgens de laatste regels plaats hebben voor 30 personen. Daarom verzoeken wij u om uw plaats te reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf ook nog binnenlopen.

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

gelieve u aan te melden uiterlijk v��r zaterdag 17 oktober a.s. via notenopdenoen@ziggo.nl en daarbij aan te geven of u alleen of met twee komt; u ontvangt een bevestiging van uw reservering dan wel bericht dat u op de wachtlijst staat (want "vol = vol");Bariton Vincent Kusters begon op 7-jarige leeftijd met zingen, eerst in een kinderkoor en later ook bij een jongenskoor. Op deze leeftijd kreeg hij ook zijn eerste pianolessen. Vanaf zijn 10ejaar kreeg hij zangles op de muziekschool van Maastricht, wat resulteerde in vele solo-optredens als jongenssopraan. Op 16-jarige leeftijd begon Vincent te studeren aan het Conservatorium van Maastricht in de klas voor jong talent. Tijdens zijn studie aan het conservatorium ontwikkelde hij zich tot een allround zanger, maar al vroeg werd hij gegrepen door de schoonheid en diepgang van het lied. Vincent won een prijs als zanger tijdens het Prinses Christina Concours in 2008. Tijdens Festival Vocallis won hij twee keer de Vocallis Liedprijs. Naast zanger en pianist is hij organist.

Charlie Bo Meijering is op 22 november 1987 geboren in Amsterdam. Voor zowel muziek als beeldende kunst koestert hij een grote passie. Tussen 2006 en 2013 studeerde hij klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels treedt hij met regelmaat op in het Concertgebouw en was hij te zien op de televisie in de programma'sHet Orkest van Nederland(2014) enMaestrO (sinds 2016). Charlie Bo legt zich sinds jaar en dag ook toe op het maken van tekeningen. Zijn tekeningen zijn erg bijzonder (https://www.charliebomeijering.com/tekenwerk.html).

Naast piano speelt Charlie Bo orgel, beiaard en klavecimbel.

Mocht u verder informatie wensen, dan kunt u contact met ons opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Omdat op dit moment niet te voorspellen valt wat de komende maanden mogelijk is in verband met het coronavirus, hebben wij het jaarprogramma nog niet definitief vastgesteld. Wel kunnen wij u laten weten dat op 15 november a.s. pianist Nikola Meeuwsen voor ons zal optreden.

De andere data voor de concerten zijn 20 december, 21 februari, 21 maart, 18 april en 16 mei. De datum van het concert in januari staat nog niet vast.

Wij verwelkomen u graag op 18 oktober a.s. voor een bijzonder optreden!

Hans Ludikhuize heeft te kennen gegeven na 25 jaar het voorzitterschap van Stichting Noten op de Noen neer te leggen.
Wij zijn Hans veel dank verschuldigd voor zijn grote inzet voor onze Stichting. Vele jaren heeft hij de organisatie van de concerten mogelijk gemaakt en voor verbinding met de Vrienden en sponsoren gezorgd. Zijn enthousiasme heeft er mede voor gezorgd dat we inmiddels voor het 50e jaar concerten in de Oude Kerk kunnen aanbieden.

Het bestuur neemt, voor zover de coronamaatregelen dat toestaan, op gepaste wijze afscheid van Hans. Mariette van Dam heeft het voorzitterschap overgenomen.